Vyöhyketerapia eli refleksiterapia, joksi sitä oikeastaan tulisi kutsua, ei ole uusi hoitomuoto, vaan todennäköisesti yksi vanhimmista tunnetuista itseparannuskeinoista. Tiedetään, että vyöhyketerapiaa käytettiin yli 5000 vuotta sitten sekä Intiassa että Kiinassa. Myös monet intiaaniheimot tunsivat tämän hoitomuodon. Vyöhyketerapia vaikuttaa hormonaalisiin ja autonomisen hermoston toimintahäiriöihin sekä melkein kaikkiin muihinkin vaivoihin sisä- ja liikuntaelimissä. Refleksi-ideasssa on kyse siitä, että kaikkia ruumiin elimiä vastaavat muun muassa jaloissa, pääasiallisesti jalkapohjissa, olevat refleksi- eli heijastevyöhykkeet. Jos näitä vyöhykkeitä hierotaan tietyllä atavalla, autetaan vastaavien elinten toimintaa palautumaan normaaliksi.
On siis tärkeää, että jalat ovat terveet, kuten ne ennen olivatkin, kun kuljettiin paljain jaloin luonnossa. Kun alettiin käyttää kenkiä jalkojen suoojana, luonnollinen vyöhyketerapia ei enää toiminut. Seurauksena on, että ruumiistamme ei tarpeellisessa määrin poistu myrkyllisiä aineita, vaan niitä varastoituu kehoon. Myrkyt kasautuvat erityisesti jalkojen hermopäätteisiin ja muuttuvat vähitellen koviksi kiteiksi. Kiteet haittaavat verenkiertoa ja estävät energian virtausta paitsi jalassa ja refleksivyöhykettä vastaavassa elimessä myös imusuonistossa. Vyöhyketerapia murskaa kiteet niin, että energia pääsee virtaamaan vapaasti. Veri poistaa vähitellen myrkyt erityiselinten kautta ja paraneminen alkaa. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että vyöhyketerapialla käynnistetään elimistön oma paranemistapahtuma.
Erään uudemman teorian mukaan ääreishermostossa tapahtuu hermoja paineltaessa kemiallisia muutoksia ja nämä muutokset vuorostaan johtavat sellaisten aineiden erittymiseen, jotka pystyvät palauttamaan sairaan elimen toiminnan normaaliksi. Mutta kuten sanottua, tämä on pelkkä teoria.
Tasapainoinen elämäntapa
Vyöhyketerapia ei saa olla pelkkää oireiden hoitoa kuten perinteinen sairaanhoito. Muuten tulokset jäävät tilapäisiksi eikä luonnonlääkinnän tarkoitusta ymmärretä. Jos on pitkään lyönyt laimin ruumistaan ja jos lisäksi voi henkisesti ja sielullisesti huonostsi, ei ole ihme, jos sairastuu tavalla tai toisella. Täysin terveeksi tulemiseen ei riitä pelkkä vyöhyketerapia, vaan lisäksi pitää yrittää muuttaa elintapojaan.
1. Monipuolinen ruokavalio
2. Säännöllinen liikunta
3. Rentoutuminen ja henkinen tasapaino
4. Myönteinen ajattelu
Säännöllinen liikunta
* saa ruuan ravintoaineet imeytymään helpommin ruumiiseen
* ehkäisee ylipainon syntymistä ja helpottaa laihduttamista
* voi ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja
* lisää voimia ja parantaa kuntoa
* tehostaa verenkiertoa esimerkiksi käsissä, jaloissa ja kasvoissa
* ehkäisee jalkojen turvotusta
* lisää liikunnassa käytettyjen jänteiden ja lihasten kiinnityskohtien lujuutta
* vähentää nivelvaurioiden vaaraa
* kasvattaa lihasvoimaa
* suojelee selkävaurioilta ja selkävaivoilta
* voi johtaa veren rasvojen parempaan koostumukseen; hyvät HDL-lipoproteiinit lisääntyvät ja huonot LDL-lipoproteiinit vähenevät
* vähentää stressin haittavaikutuksia
* voi auttaa nukkumisvaikeuksissa
* laskee sydämen lepopulssia
* stimuloi aivojen verenkiertoa
* ehkäisee luiden haurastumista
* stimuloi ruuansulatusta ja ehkäisee ummetusta
* auttaa tasapainoaistia
* voi vaikuttaa myönteisesti huonoihin tapaoihin vähentämällä tupakoinnin ja alkoholin tarvaetta, parantamalla ruokailutottumuksia jne.
* voi laskea korkeaa verenpainetta
Lähde: MajLis Hagenmalm Vyöhyketerapia - kirja Tammi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti