WE ARE ONE

WE ARE ONE
WE ARE ONE / copyright©SeijaTuulikki (omat kuvat)
ELÄMÄNI MAAN PÄÄLLÄ MUODOSTAA HELMINAUHAN. OLEN JOKA KEHOLLISTUMISESSANI MUODOSTANUT HELMEN, JA KEHOLLISTUMA KEHOLLISTUMAN JÄLKEEN HELMENI NÄYTTÄVÄT ERILAISILTA. TÄSSÄ KEHOLLISTUMASSA MINULLE TARJOTAAN APUA, JONKA KAUTTA SAAN TÄSTÄ HELMESTÄ KAUNIIN, SÄIHKYVÄN, PYÖREÄN HELMEN, JOKA HEIJASTAA KAIKKEA KAUNISTA YMPÄRILLÄÄN OLEVAA. SEURAAN SISÄISTÄ ÄÄNTÄNI JA HERÄTÄN AIKAISEMMIN HANKKIMANI VALMIUDET KÄYTETTÄVIKSI TÄSSÄ HETKESSÄ.

VAIN MINÄ OLEN VASTUUSSA SIITÄ, MITÄ ELÄMÄSTÄNI TULEE.


LUKIJANI, OLENNAINEN OSA KOKONAISUUTTA

LUKIJANI, oleellinen osa kokonaisuutta :)

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Tiibet





Tiibetin kansannoususta 50 vuotta
Sunnuntai 8.3.2009
Maailman katolla Tiibetissä muistellaan tiistaina 50 vuoden takaisia tapahtumia, joiden seurauksena tiibetiläisten hengellinen johtaja dalai-lama pakeni sotilaaksi naamioituneena Lhasasta Intiaan.
Kiinan keskushallinto oli lakkauttanut tiibetiläisten luostarit ja itsehallinnon, ja sotilaat olivat murskanneet kansannousun verisesti.
Buddhalainen kuningaskunta oli joutunut Kiinan valtaan 1700-luvulla, julistautunut Qing-dynastian päättyessä itsenäiseksi 1912 ja joutunut Kiinan miehittämäksi vuonna 1950. Itsehallinnon Tiibet sai vuotta myöhemmin.
Mao Tsetungin johtama Kiinan kansantasavalta ei kuitenkaan kunnioittanut itsehallintoa, ja tiibetiläiset nousivat vastarintaan. Kymmenettuhannet tiibetiläiset kokoontuivat 10. maaliskuuta aamulla dalai-laman kesäasunnolle Lhasaan suojelemaan uskonnollista johtajaansa, sillä huhuttiin, että kiinalaiset veisivät dalai-laman.
- Kiinalaiset ulos! Tiibet kuuluu tiibetiläisille! huusi väkijoukko, johon kuului myös aseistautuneita taistelijoita. Tiibetiläiset sotilaat olivat luopuneet kiinalaisista univormuistaan ja liittyneet väkijoukkoon.
Tilanne kävi yhä uhkaavammaksi paremmin varustettujen kiinalaisten ollessa omissa asemissaan.
Tuolloin 24-vuotias dalai-lama päätti lähteä palatsista pimeään yöhön sotilaaksi pukeutuneena. Pakoreitti kulki vuorten yli Intiaan. Mukanaan dalai-lamalla oli nelisensataa muuta tiibetiläistä.
Kiinalaiset eivät tienneet dalai-laman paenneen, kun he ryhtyivät tulittamaan kesäpalatsia. Panssarivaunut ja kranaatit tuhosivat kouluja, taloja ja luostareita. Tuhannet tiibetiläiset kuolivat.

SISÄPIIRIN USKONTO, AITO YDIN
Aitona jalokivenä lootuskukassa, eli korkeamman tiedon ylläpitäjinä tai ikuisen tulen vartioina toimii tiibetiläisten munkkien yhteisö. Heillä on hallussaan korkein viisaus ja tieto, joka on moneen kertaan ”hävinnyt” maaplaneetan myllerryksissä, mutta joka ei tietenkään todellisuudessa ole hävinnyt, vaan Tiibet on ollut Nepalin ohella tuo tiedon ja viisauden säilyttäjänä. Ollessaan pitkään eristyksissä ja maantieteellisestikin vaikean kulun takana, he ovat mielestäni säilyttäneet aidon ydintietonsa henkisistä lainalaisuuksista ja olemisen mysteereistä. Toivokaamme, että he säilyttävät sen edelleen maanpakolaisuutensakin aikana vastavoimansa Kiinan painostuksesta huolimatta, tai ehkä juuri sen takia..
Kalachakra tarkoittaa korkeinta opetusta ja kalachakrarituaaleissa tuota opetusta jaetaan eteenpäin niille, jotka kykenevät tietoa vastaanottamaan. Korkeat lamat ovat tiedon jakajia.
Lyhyt historia
* Tiibet oli muinoin laaja sotaisa valtakunta, joka ulottui pitkälle nykyisten rajojen ulkopuolelle. Suurvalta-Tiibet romahti vuonna 842.
* Kuningasvallan jälkeen Tiibetissä ei ollut keskushallintoa. Buddhalaisuus vakiinnutti asemansa 1000-luvulla. Luostarit saivat vahvan vaikutusvallan maallisiinkin asioihin. Vuonna 1207 Tiibet päätyi Tshingis-kaanin ja mongolivallan alaisuuteen.
* Dalai-lama -systeemi kehittyi 1400-luvun alussa. Dalai-lama ("viisauden valtameri") on korkein henkinen johtaja ja valtionpäämies. Kun hän kuolee, etsitään lapsi, johon hänen henkensä on siirtynyt.
* 1700-luvulla mongolivalta kävi yhä mielivaltaisemmaksi, joten tiibetiläiset pyysivät apua Kiinan suunnasta. Mongolit karkotettiin vuonna 1720. Kiinan keisari jätti kuitenkin jälkeensä omia joukkojaan pääkaupunkiin Lhasaan.
* Englantilaiset tunkeutuivat maahan väkivalloin vuonna 1904. Tiibet allekirjoitti sopimuksen, joka kielsi kaiken kanssa-käymisen ulkovaltojen kanssa ilman englantilaisten lupaa.
* Tiibet käytti hyväkseen Kiinan korruptoituneen valtakunnan tuhoa ja karkotti kiinalaiset sotilaat vuonna 1912. 13. dalai-lama julisti Tiibetin itsenäiseksi, mutta ei hankkinut itsenäisyydelle kansainvälistä tunnustusta.
* Nykyinen (14.) Dalai-lama syntyi vuonna 1935. Hän otti virkatehtävänsä vastaan 15-vuotiaana ja pyrki nykyaikaistamaan keskiaikaista Eurooppaa muistuttavaa feodaalista maataan.
* Kommunistit tulivat valtaan Kiinassa vuonna 1949. Mao Tsetung vaati Tiibetiä "palaamaan kiinalaisen emämaan helmaan". Koska tätä ei saavutettu vapaaehtoisesti, vapautusarmeija marssi Tiibetiin vuonna 1951. Miehittäjät kansallistivat luostarit, vangitsivat munkkeja ja vaativat korkeita veroja.
* Tiibetiläisten vastarinta roihahti liekkeihin vuonna 1959, jolloin huhuttiin kiinalaisten aikomuksesta kaapata Dalai-lama Pekingiin. 30 000 tiibetiläistä kerääntyi hänen palatsinsa eteen. Dalai-lama pakeni Intiaan. Vuoden aikana häntä seurasi yli 70 000 ihmistä. Tiibetiläisten mukaan jopa 430 000 ihmistä kuoli kansannousussa ja sitä seuranneessa sissisodassa. Sorto kiihtyi entisestään. Kymmeniä tuhansia tiibetiläisiä kuoli nälkään vuosina 1959-61 Maon tuhoisassa suuressa harppauksessa.
* Pahinta Kiinan terrori oli kulttuurivallankumouksen aikana vuodesta 1966 Maon kuolemaan saakka vuoteen 1976. Kiinan nuoriso määrättiin tuhoamaan vanhat ajatukset, tavat ja kulttuuri. Tiibetissä tämä merkitsi täysimittaista sotaa maan kansaa ja sivistystä vastaan. Vähintään miljoona tiibetiläistä tapettiin. Kulttuurivallankumouksen päätyttyä maan 3800 luostarista ja temppelistä oli 13 jäljellä. Samalla Tiibetissä asuvien kiinalaisten määrä kasvoi rajusti.
* Vuonna 1980 Kiinan johto myönsi "pettäneensä tiibetiläiset" ja palautti uskonnonvapauden, rakensi joitakin tuhottuja luostareita uudelleen ja avasi maan turismille vuonna 1984.
* 1980-luvulla kansainvälinen tuki Tiibetin kansalle kasvoi Dalai-laman matkojen myötä. Kiina ei suostu neuvottelemaan Tiibetistä, vaikka Dalai-lama on esittänyt täyden itsenäisyyden sijaan myös aitoa autonomiaa. Dalai-lama sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1989.
* Tiibetissä protestointi on jatkunut voimakkaana jälleen vuodesta 1987. Vuonna 1994 uskonnollista elämää on jälleen rajoitettu vakavasti. Maan ihmisoikeustilanne on synkkä.

Ei kommentteja: